Kontakt
Ambrož pod Krvavcem 5, 4207 Cerklje
info@turizem-kuhar.si
041 204 563
Sledite nam

Ambrož pod Krvavcem 5, 4207 Cerklje na Gorenjskem

Image Alt

Aktivnosti

  /  Aktivnosti

Najdite to, kar vas veseli

Na voljo vam je obilico aktivnosti. Pozimi lahko čez dan smučate na najboljšem slovenskem smučišču Krvavec, zvečer pa se tam zabavate v nočnem sankanju. V nekoliko toplejših mesecih vam pohodnih steza ne bo zmanjkalo, če pa niste hribolazec po srcu, pa imate vseeno radi športne aktivnosti lahko na Krvavcu obiščete Poletni park, ki ponuja mnogo različnih aktivnosti (spust s tubo, plezalne stene, pustolovski park, ipd.) ali pa se z gorskimi kolesi spuščate po urejenih progah Bike parka. Nastanitev na naši turistični kmetiji, je odlična izbira tudi za vse tiste, ki bi samo radi raziskali čudovite danosti, ki jih ponuja Slovenija. Centralna lega namreč omogoča, da vse večje znamenitosti Slovenije z avtomobilom zlahka doseženo z manj kot uro vožnje. Če vas nič od tega ne zamika pa lahko ostanete v hiši si pripravite čaj ali kavo ter preprosto uživate v miru ali pa igrate kakšno družabno igro. Po napitku pa na kratek sprehod v prekrasni okolici. Obljubimo, da vam ne bo dolgčas.

Zimske aktivnosti

Smučanje na Krvavcu

Smučarsko središče z najlepšim pogledom ima odlično urejene smučarske proge na nadmorski višini od 1450 m do 1971 m, kar zagotavlja odlične pogoje za smučanje na naravnem in kompaktnem snegu. Nudi 30 km odlično urejenih smučarskih prog ter jamči 100 smučarskih dni v vsaki sezoni. Proge so razgibane, po težavnosti raznolike, primerne tako za rekreativne in profesionalne smučarje, kot tudi za smučarje začetnike.

Šmučišče Krvavec je tudi najbližje smučišče mednarodnemu letališču v Evropi (Brnik, 8 km). Uredimo vam lahko tudi izposojo smuči, ter šolo smučanja.

Za vso družino

Pohodništvo

Preživite počitnice v osrčju hribovite Slovenije. Sprehodite se skozi razgibano neokrnjeno pokrajino z več kot 10.000 kilometri označenih in urejenih pohodnih poti. Bogat izbor tematsko zanimivih in raznovrstnih poti bo navdušil vsakega pohodnika. Na njih lahko spoznavate tako alpske doline kot skrivnostni gorski svet. Očarala vas bo tudi idiličnost slovenskega sredogorja in nižin. Razgibani svet Slovenije od gorskih vršacev do morske obale, od ravnic do strmih pobočij, najbolj doživite na slovenskih daljinskih poteh. Nekatere etape teh poti še posebej navdušujejo s svojo lepoto. Odkrijte nekaj zanimivih poti z izjemnimi razgledi in doživetji, ki vas bodo v srcu še dolgo spremljali.

Turistična kmetija in bližnji Krvavec sta odlični izhodišči tako za krajše, kot tudi daljše, zahtevnejše pohode. Podajte se na pot in uživajte v čudovitih razgledih.

Bike park Krvavec gorsko kolesarjenje domačija Pr' Dovar
Poletne aktivnosti

Kolesarjenje

Bike park Krvavec s svojimi raznolikimi traili ponuja pestro adrenalinsko doživetje za vse okuse. Znanje in izkušje gorskega kolesarjenja niso pogoj, zato je spust po trailih namenjen prav za vsakogar.

Bike park se ponaša s 30 km označenih kolesarskih poti in spustov za vse okuse instopnje kolesarskega znanja.

Obenem ponuja največjo višinsko razliko v spustih med Bike parki v Sloveniji. Poleg tega se lahko od domačije Pr`Dovar spustite tudi v dolino in si s kolesom ogledate občino Cerklje na Gorenjskem z okoliškimi vasmi ali pa Kamnik in njegov stari del mesta. Vendar pa bo potrebnega kar nekaj truda in dobre fizične kondicije, da se zopet povzpnete v hrib do naše turistične kmetije.

Idealno za najmlajše

Pot pastirskih škratov

Ste že slišali, da na Krvavcu rogovilijo pastirski škratje? Nad planino so poslali škratji urok in od tedaj je vse narobe!

Nova pravljično-doživljajska pot vas popelje skozi gozdove in prostrane pašnike Krvavca ter vas nahrani z dih jemajočimi razgledi. A kako šele razburka vašo domišljijo! Podajte se na lov za biseri ajdovskih deklic, obiščite Škratov vrt, izkusite življenje v Pastirski bajti in prisluhnite Gori zvokov!

Kdor dobro opazuje in začuti naravne lepote Krvavca, ta bo z lahkoto razrešil čarobni izrek, ki prežene škratji urok in prinese pravo pastirsko nagrado.

S pomočjo Škratove beležke in pedagoško didaktičnih tabel na poti otroci rešujejo naloge ter iščejo simbole škratorunščine, starodavne škratovske pisave. Posebna čustva in doživetja ob poti dodatno spodbuja kar 16 lesenih skulptur živali s Krvavca in škratov.

Samostojna Škratova beležka, ki je vstopnica za pravljično-doživljajsko pot, pa je naprodaj v Brunarici Sonček na Krvavcu.

Podajte se na Pot pastirskih škratov na Krvavcu, ki odstira skrivnosti pastirske planine in je prava družinska dogodivščina!

Adrenalinska doživetja

Jadralno padalstvo

V bližini turistične kmetije Pr`Dovar sta tudi 2 vzletišči za jadralne padalce. Prvo je prav na Ambrožu pod Krvavcem, z vzletiščem 1320 m n.v., le streljaj nad kmetijo, pristanek na 420 m n.v. Po nekajminutni vožnji od kmetije se lahko peš spustite do gozdne poseke, kjer boste skoraj zagotovo naleteli na družbo številnih drugih jadralnih padalcev. To vzletišče je namreč eno bolj obiskanih v Sloveniji. Vsekakor vam ne bo dolgčas. Pristanek je v vasi Grad.

Drugo vzletišče pa je Krvavec, 1680 m n.v., pristanek prav tako na 420 m n.v. Na Krvavec se odpeljete z gondolo ali pa kar z avtomobilom. Polet z enega najbolj priljubljenih smučarskih središč v Sloveniji vsekakor pusti svoj pečat z razgledom na Ljubljanjsko kotlino in na najvišje vrhove Kamnijško-Savinjskih Alp. Ob čistem ozračju se vidi od Velike planine in Kamnika preko Domžal, Ljubljane pa vse do Julijskih alp in Triglava. Mogočna Grintovec in Kočna vas bosta opazovala med vzletom. Pristali boste v vasi Grad.
Ob predhodni najavi vam uredimo tudi skok v tandem.

Kulturna dediščina

Lokalne znamenitosti

Krvavško okolje in širša dolina pod Krvavcem, s Kranjem, Škofjo Loko, Kamnikom veljajo za zakladnico možnosti za sproščujoče izlete ter poučna in zabavna doživetja. V hitrem dosegu pa je tudi prestolnica Ljubljana, mesto z zeleno dušo.

veljajo za občino, v kateri se v Sloveniji najlepše živi. Grad Strmol in pripadajoče posestvo je pomnik nedavne preteklosti, ki je bil pred časom obnovljen, obiskovalcem pa ponuja tudi prijetno doživetje v grajski kavarni. Popotniki radi zaidejo v cerkev Sv. Marije v Adergasu, kjer hranijo najstarejši kip Marije na Slovenskem. Kraju daje zgodovinsko vrednost tudi pečat nekdanjega samostan dominikank, ki so ga porušili Turki in je bil zgrajen 1238. Adergas je tudi izhodiščna točka za enourni pohod na Štefanjo goro. Cestna infrastruktura okoli Cerkelj na Gorenjskem je priljubljena zlasti med kolesarji.

Cerklje na Gorenjskem domačija Pr' Dovar

Kamnik je znamenito srednjeveško mesto ki s svojimi kulturnimi in naravnimi danostmi vabi na obisk goste, ki cenijo zgodovinsko tradicijo, lepoto narave in lokalno gastronomijo. Mesto Kamnik velja za mesto z dušo. Kulturni dogodki in številne prireditve bogatijo staro mesto jedro v vseh letnih časih in privabljajo obiskovalce z vseh koncev Slovenije in širše.

Le nekaj korakov iz starega mestnega jedra se pričenja priljubljena rekreacijska pešpot na Stari grad, kjer so še vidne ruševine nekdanje grajske utrdbe. Nedaleč od Kamnik se nahaja tudi znamenita Velika planina, kjer leži idilično pastirsko naselje, obiska vreden pa je tudi Arboretum Volčji potok, botanični park, kjer se nahaja več kot 3500 različnih rastlinskih vrst.

Kamnik domačija Pr' Dovar

Kranj s svojim starim mestnim jedrom, muzeji, Layerjevo hišo, gradom Khiselstein in njegovim letnim gledališčem, dih jemajočim razgledom s Pungerta, znamenitimi kranjskimi rovi, kanjonom reke Kokre, je poučna in spoštovanja vredna zgodovinska zgodba. Edinstvenost mu dodaja pečat, ki ga je mestu pustil največji slovenski pesnik France Prešeren. Kranj je tudi gorenjsko športno središče z drsališčem, pokritim olimpijskim bazenom, plezalno steno in vrsto drugimi možnostmi za aktivno preživljanje prostega časa.

Kranj domačija Pr' Dovar

Škofja Loka je starodavno mesto, ki se bohoti ob sotočju Poljanske in Selške Sore, je najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji. Arheološke najdbe potrjujejo, da je bilo tu ozemlje naseljeno vse od bakrene dobe, 4. in 3. tisočletje pr. K., naprej. Staro mestno jedro tvorita zgornji Mestni trg ali Plac in Spodnji trg ali Lontrg, nad katerima gospoduje mogočni Škofjeloški grad. Mesto je kulturna zakladnica, okoliško Škofjeloško hribovje pa ponuja vrsto možnosti za lažje in srednje zahtevne pohodniške avanture.

Škofja Loka domačija Pr' Dovar

Ljubljana je slikovito mesto, katerega podobo so zaznamovala različna zgodovinska obdobja. Ljubljanski grad, ki na griču nad mestom stoji že okrog 900 let, je osrednja znamenitost Ljubljane.Z grajskega Razglednega stolpa in obzidja se ponujajo najlepši razgledi na mesto, katerega je najbolj zaznamoval svetovno znan arhitekt Jože Plečnik. Tromostovje in glavna tržnica, sta le eni izmed njegovih kreacij vrednih ogleda. Poleg tega mesto ponuja mnogo znamenitosti, kot so Zmajski most, mestni muzej, stolna cerkev sv. Nikolaja, Prešernov trg s Frančiškansko cerkvijo, park Tivoli, in še bi lahko naštevali…

Ljubljana domačija Pr' Dovar

Se zanimate za namestitev?